Ταινίες

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ ΄Ερευνα, σεναριογραφία, πρόταση σκηνοθεσίας σε ταινίες και ντοκυμανταίρ με παραγωγούς το ΣΙΜΑΕ ( Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ) και των τηλεοπτικών δικτύων ΛΟΓΟΣ, ΑΝΤ1, ΡΙΚ. Οι προβολές επαναλαμβάνονται από τηλεοπτικά δίκτυα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Στις πρώτες 4 ταινίες μακράς διαρκείας, παρουσιάζεται η ιστορία της Κύπρου από των απωτάτων αιώνων μέχρι το 1950 : « Κύπρος, παλαιόθεν Ελληνίς», ακολουθούν  τα προανακρούσματα της επαναστατικής εξόρμησης, από το Ενωτικό Δημοψήφισμα και την ΕΠΟΝ και στη συνέχεια αναπτύσσεται ο αγώνας της ΕΟΚΑ και οι πολιτικές προεκτάσεις μέχρι το Φεβρουάριο του 1959 και την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Στις ταινίες χρησιμοποιούνται κινηματογραφικό υλικό  και φωτογραφίες της εποχής του αγώνα και προβάλλονται πρωτογενείς πηγές και στοιχεία που θεμελιώνουν την ιστορία με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα της τετραετίας 1955-59. Στις 4 ταινίες γλώσσα είναι η Ελληνική αλλά σε 2 νέας παραγωγής υπάρχει μετάφραση των κειμένων στην Αγγλική. Εξ άλλου, πέμπτη ταινία, μισής ώρας, είναι συνοπτική του όλου θέματος.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου ακολούθησε σειρά δημιουργίας, με επικέντρωση της προσοχής σε μεγάλες ώρες του απελευθερωτικού αγώνα : Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Η Σκυταλοδρομία του Θανάτου με τη μάχη του Αχυρώνα, Χαράλαμπος Καλαϊτζής, Απαγχονισμοί, Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, Κεντρικές Φυλακές, Φυλακές Αγγλίας, Βασανιστήρια, αγωνιστική παρουσία τομεαρχιών και άλλα γεγονότα που συγκρότησαν την εποποιία του Κυπριακού Ελληνισμού. Στην όλη θεματολογία ο Γιάννης Σπανός μετέτρεψε τα δραματικά κείμενά του σε κινηματογραφικά σενάρια.

Παράλληλα, έγιναν ταινίες από τον ΑΝΤ1 : Η Ζωή και ο Θάνατος της Νίτσας Χατζηγεωργίου, Στη Σκιά της Αγχόνης, Τότε που Πολεμούσαμε και από το ΡΙΚ για τους απαγχονισμούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλα, από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ έγινε η σειρά : Κραυγή Ελευθερίας, ενώ Ελλαδικά τηλεοπτικά δίκτυα πρόβαλαν ντοκυμαντέρ από την όλη δημιουργία.

Πέραν τούτων ο Γιάννης Σπανός ερεύνησε θέματα, σεναριογράφησε και παρουσίασε ταινίες και ντοκυμανταίρ ευρύτερου περιεχομένου στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.