0

Μας διαμηνύεται από το Λονδίνο ότι σε συνεστίαση των Γιαλουσιτών της διασπράς, ετέθη επί τάπητος το επώδυνο πρόβλημα των εγκλωβισμένων μας στην Αγία Τριάδα Αιγιαλούσης και ότι από του βήματος στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αρμοδίων, κομμάτων, οργανώσεων, πόλεων και ατόμων, για την πλήρη αδιαφορία τους έναντι των Προμηθέων της τιμής και της αξιοπρέπειάς μας. Τα είπαν έξω από τα δόντια οι ομιλητές. Ιδίοις όμμασι διεπίστωσαν την αθλιότητα της ζωής των εγκλωβισμένων, τη φθίνουσα κοινωνική πραγματικότητα και την πολιτιστική εξαφάνιση, την ισοπέδωση της ιστορίας και τον άμεσο κίνδυνο εξάλειψης της ελληνικής διάρκειας, σε μια πατρίδα όπου ο Ελληνισμός και η ανθρωπιά άκμαζαν από χιλιετιών. Από τη Γιαλούσα οι τέσσερις χιλιάδες Έλληνες έχουν εκδιωχθεί μέχρι του τελευταίου και διεσπάρησαν σε 170 διαφορετικά σημεία των ελευθέρων εδαφών και άλλοι τόσοι είναι αυτοεξόριστοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, εις δε την Αγία Τριάδα Αιγιαλούσης, από τους 1500 απομένουν μόνο 80 γέροντες που διανύουν την παγωμένη λεωφόρο της δύσεως υπό τη βαριά σκιά της απειλής του διαρρέοντος χρόνου. Στην πλησίον ακτή, ο Τούρκος κατακτητής οικειοποιείται τις από αιώνων ελληνικές περιουσίες και με τη συνένοχη συνέργεια εγγλέζικης εταιρείας καταστρατηγεί συλλήβδην και τα στοιχειωδέστερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της ιδιοκτησίας, χωρίς να υπολογίζει τους ιδιοκτήτες της γης που αγωνιώντες βλέπουν την ανέγερση των εγκαταστάσεων του τουριστικού λιμανιού, των ξενοδοχείων και των επαύλεων στις απροστάτευτες περιουσίες τους.

Πρόκειται περί προκλητικού οργίου παρανομίας και καταλήστευσης, κατακτητών και κλεπταποδόχων, που παραβλέπεται από τους πολιτικούς και κοινωνικούς ταγούς, οι οποίοι ολιγωρούν ενώπιον των τεκταινομένων. Κοιμούνται τον νήδυμο. Τα κόμματα θυμούνται τους εγκλωβισμένους στις παραμονές των εκλογών και σπεύδουν στον Καρπάσιο βράχο, όπου δοκιμάζεται η αξία του σημερινού ανθρώπου – κατά την αναφορά Ν. Καζαντζάκη στον «Καπετάν Μιχάλη» – προς αλίευση ψήφων! Εκεί συρρέουν ακόμα και πολιτικοί που παρέδιδαν γην και ύδωρ στον εχθρό, αναισχύντως αποδεχόμενοι τον αγγλικό δόλο με την υπογραφή του παραβάτη του ΟΗΕ. Χάνεται μια κοιτίδα πολιτισμού, καταρρέει ένας τρισχιλιόχρονος κόσμος και οι πάντες τηρούν σιγή αναλγησίας. Μόνο από τους γαιοκτήμονες των μέχρι της εισβολής εγκαταλειμμένων και μηδενικής αξίας εκτάσεων, ακούονται λόγοι κερδοσκοπικής ευφροσύνης και ιαχές ευωχίας νεοπλουτισμού συνθέτουν τις νότες των αλαλαγμών της ανθρώπινης κατάπτωσης. Η πλειοψηφία ορχιάται επί των τάφων των μαρτύρων και των ανοικτών μνημάτων που αναμένουν το τέλος ενός κόσμου που τίμησε με την αυτοθυσία και τον άδολο πατριωτισμό του την εποχή του. Ενός τμήματος του Ελληνισμού που διατηρεί τη γλώσσα, την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα, τον ιωνικό πολιτισμό, τη νοοτροπία, τρεις χιλιάδες χρόνια και καταπλακώνεται αργά κι εφιαλτικά στα ερείπια της αρχαιοκαπηλείας του Τούρκου κατακτητή, που ανενόχλητος ιεροσυλεί σε κώμες, πόλεις και ιερά όπου ανθούσε αδιάκοπα το αχαϊκό και το ιωνικό πνεύμα, από το δωδέκατο π.Χ. αιώνα και πολύ πριν ακόμα. (Φιλ. 17 Σεπτ. 2006, 19.3.2006, 9.10.2003) και για 20 αιώνες η Ορθοδοξία.

Ας έχουν όμως οι επιλήσμονες και οι αδιαφορούντες υπ΄ όψη, ότι η συνείδηση των επερχομένων άλλων μεν τη μνήμη θα τιμά και θα μακαρίζει στο διηνετιές και άλλων θα την καταράται…

*   Ο Γιάννης Σπανός είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιαλουσιτών.

Comments are closed.