0

Τα χρόνια που πέρασαν από την παγκόσμια αιματοχυσία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν σκέπασαν με το αράχνιασμα της λήθης τον φριχτότερο εφιάλτη που έπνιξε την ανθρωπότητα στο αίμα της. Ολόκληρη ήπειρο σηματοδότησε με απέραντα νεκροταφεία η κατάρα του φασισμού. Ερήμωσε την Ευρώπη ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων στα πεδία των μαχών και άλλων εκατομμυρίων οι κακουχίες από την ναζιστική κατοχή. Και στα επετειακά άρθρα και στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές εκτενής ο λόγος επί των γεγονότων. Και ναι μεν πληροφορούν για τον επίλογο του τετραετούς τρόμου οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι ερευνητές αλλά ελάχιστοι ενδιαφέρονται να καλύψουν τα αίτια του κακού. Ενώ η ενημέρωση θα έπρεπε να καταγράφει τις γενεσιουργές αιτίες της κακοδαιμονίας. Και η κατάρα θα ήταν δίκαιο να γρονθοκοπεί τα μούτρα όλων όσων ευθύνονται για τη συμφορά που θέριζε τον κόσμο από το 1939 μέχρι το 1945. Όχι μόνο τον Άϊχμαν που «έψησε» τα 6 εκατομμύρια των Εβραίων στα κρεματόρια αλλά και στα αιμοβόρα κτήνη των θαλάμων βασανιστηρίων και των εκτελέσεων. Γιατί το δραματικό ερώτημα για τις αιτίες και τους ενόχους των τόσων θανάτων πλανάται αναπάντητο και αναξέει τες μνήμες λαών και εθνών που θρηνούν εκατομμύρια αδικοχαμένων παιδιών, πατέρων, μανάδων, φίλων.

Στην Ελλάδα, επί παραδείγματι σκοτώθηκαν στις μάχες του πολέμου 500.000 και πέθαναν από τις κακουχίες 1.000.000. Χάθηκαν πόλεις, 1700 χωριά, η χώρα ανασκάφτηκε για τους τάφους της ζωής ενός έθνους, ισοπεδώθηκαν οι προοπτικές και οι πολιτισμοί χιλιετιών, οι γεννήσεις περιορίστηκαν σε σημείο εθνοκτονίας. Και το ερώτημα αιωρείται: Γιατί στόχευσε την Ελλάδα ο πόλεμος; Η Ελλάδα δεν ήθελε να εμπλακεί στον πόλεμο. Ο Χίτλερ δεν σκόπευε να μεταφέρει τη Βέρμαχτ στα Βαλκάνια. Εξελίσσονταν συνομιλίες με τον Βρετανό πρέσβυ και τον  Γερμανό στην Αθήνα για αποφυγή εμπλοκής. Έγινε αποστολή πρεσβείας στον Χίτλερ. Μάλιστα ο Γερμανός δικτάτορας δήλωσε στο Ιβουάρ του Βελγίου για τον Μουσολίνι: «Οι σύμμαχοί μας προσεγγίζουν την παραφροσύνη», ακούοντας ότι ο Ιταλός δικτάτορας επιτέθηκε κατά της Ελλάδος,(28 Οκτωβρίου 1940), κατά τις μαρτυρίες στρατηγών στη δίκη της Νιρεμβέργης: (Κάϊτελ, Γκαίρινγκ, Μπαντόλιο).

Είναι δίκαιο και ηθικό να επισημανθούν οι λόγοι της εμπλοκής. Και οι λόγοι δεν αναζητούνται αλλού από τα παρασκήνια των συμμάχων. Προκάλεσαν την εμπλοκή επειδή ήθελαν να παρασύρουν στην Ανατολική Μεσόγειο τους Γερμανούς. Οι Άγγλοι προκάλεσαν την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα με την αποστολή στρατιωτικών μονάδων στην επικράτεια, την παρουσία στα λιμάνια και στα αεροδρόμια και άπλωσαν την κατασκοπεία στη χώρα. Επανέλαβαν τις προκλήσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την απόβαση στη Θεσσαλονίκη. Άνοιξαν το μέτωπο Κρήτης για να παρασύρουν τις ταξιαρχίες αλεξιπτωτιστών μακριά από τις Γαλλικές ακτές και τις αναμενόμενες αποστολές αεροπορικών δυνάμεων της Λουτβάφφε στην Αγγλία. Γι αυτό σαμπόταραν τη συμφωνία τερματισμού του ελληνοϊταλικού πολέμου που ήθελε η Ιταλία, συμφωνούντος του Χίτλερ, μετά την πανωλεθρία στην Πίνδο και στην Ήπειρο. Εξ άλλου, στην εξέλιξη του πολέμου βομβάρδιζαν τα πλοία που μετέφεραν στον λιμοκτονούντα λαό τρόφιμα, βομβάρδισαν τον Πειραιά και εξόπλιζαν και τις δυο πλευρές της αντίστασης, και τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ, που ενίσχυαν και με χρυσές λίρες αλλά και  με ειδικούς αξιωματικούς σε δολιοφθορές (βλπ. στον Γοργοπόταμο 25 Νοεμβρίου 1942, ( Εντυ Μάγερς, Κρίστοφερ Μόνταγκιου Γούτχαουζ, Ντένις Χάμσον κ.ά.). (Βλπ. Τ. Βουρνάς, «Ιστορία της νεώτερης και σύγχρονης Ελλάδας», τ.Γ. σελ. 123). Παράλληλα η κατασκοπεία (Πλουτάρχου 4, Αθήνα), οργίαζε και κατά την κατοχή και μετά την απελευθέρωση. (Μπάλφουρ, Λήπερ, Ρόλλινγκς, Σκόμπυ). Οι Άγγλοι μετατράπηκαν σε επικυριάρχους που επέβαλλαν σχηματισμούς κυβερνήσεων και πολιτικής μετά τις συμφωνίες: Λιβάνου 20.5. 44, Καζέρτας 26. 9. 44, Βάρκιζας 12.2.45 και την παγίδα Τσιώρτσιλ στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 1944 (Δεκεμβριανά).  Ο Μαρκεζίνης μου απεκάλυψε ότι βρήκε στο υπουργείο εντολή του Θεοτόκη (ΥΠΕΞ) με ιδιόγραφη υπόδειξη «και ότι θέλουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι». Εξ άλλου είναι η εντολή Ήντεν ( 12.6.44),στις διπλωματικές αποστολές που φανερώνει την «εκτίμηση» για τις ελληνικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς  παρουσιάζοντάς τους ηλιθίους και υποκείμενους σε εξαγορασμό!  Επιλέγει στην εγκύκλιο ο Ήντεν:

«… Αποτελεί πηγή μεγάλης έκπληξης για μένα το ότι τόσοι πολλοί ηλίθιοι έχουν καταφέρει να γλιστρήσουν μέσα στα πολύπλοκα πολιτικά δίκτυα και να συνεχίσουν διαπιστευμένοι με υψηλής κλάσεως διοικητικά αξιώματα μέσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αν τροφοδοτήσουμε  την αλαζονεία τους και λαδώσουμε τις εγωιστικές φιλοδοξίες τους, μπορεί να γίνουν ταπεινοί δούλοι μας. Έχουμε επικαλεσθεί πολλά παραδείγματα για να διαμορφώσουμε αυτή τη γνώμη, περιστατικά   τα οποία εμφανίζουν γυμνή την τέλεια ανικανότητα και πολιτική αμάθεια όλων σχεδόν των Ελλήνων πολιτικών  και διανοουμένων που υπηρετούν ένα από τα αρχαιότερα και εντιμότερα και πλέον απαιτητικά επαγγέλματα του κόσμου, του διοικείν και νομοθετείν».

Κατά ταύτα οι θυσίες των Ελλήνων απέβησαν επί ματαίω, όπως και μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Τούρκοι επεφύλαξαν στους συμμάχους πανωλεθρίες όπως στην Καλλίπολη και οι Έλληνες «πήραν» τη Μικρασιατική καταστροφή με  τους χιλιάδες νεκρούς, την προσφυγιά 1.500.000 και την απώλεια πανάρχαιων πατρίδων…Οι Έλληνες πολέμησαν και προδόθηκαν, οι δε ήταν εχθροί, αλλά οι «σύμμαχοι» τους επιβράβευσαν! Λοιπόν;

Comments are closed.