ΤΑΚΗΣ ΕΥΔΟΚΑΣ

Published on 15 February 2020 by spanos in 'Αρθρα - Σχόλια

0

Ο Τάκης Ευδόκας ήταν ο εντιμότερος πολιτικός της εποχής του, ηγέτης του Δημοκρατικού Εθνικού κόμματος ΔΕΚ, αντίπαλος του Αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου. Σπουδασμένος στην Ιατρική Αθηνών και Ψυχιατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σφαιρική πολιτική μόρφωση, προβληματιζόμενος κοινωνικός άνθρωπος, με ευθύνη και σοβαρότητα, διεδραμάτισε τον ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην τραχύτητα των δεκαετιών 1960-70, με τις πολιτικές δολοφονίες (16/8/61, 23/4/62, 3/6/73), τους διωγμούς, τους δαρμούς και τις φυλακίσεις των αντιπολιτευομένων (του εθνικού αγωνιστή Πολύκαρπου Ιωαννίδη) και γενικά των καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπέστη δημόσιες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως στην πλατεία Σολωμού Λευκωσίας όταν οργανωμένοι οπαδοί του Μακαρίου επετέθηκαν με γιαούρτια και ουρλιαχτά σε συγκέντρωση του ΔΕΚ.
Με τον Γιατρό συνδεθήκαμε φιλικά στην έξαρση των διωγμών το 1969, όταν ο ακριβός φίλος Κώστας Ιωαννίδης μου πρότεινε να αναλάβω την αρχισυνταξία της εφημερίδας «Γνώμη» της αντιπολιτεύσεως. Η πέννα έπρεπε να βγάζει φωτιές και να πυροκαίει τα χέρια που την κρατούσαν. Ευθύνη που συνεπαγόταν παρακολουθήσεις, τρομοκρατία, απειλές. Μια μέρα ο Γιατρός μου έστειλε ένα άρθρο προς δημοσίευση με τίτλο «Ο Μακιαβέλλι στον Μακάριο» με αιχμές εναντίον του προέδρου. Διέκρινα αμέσως λίβελλο. Του τηλεφώνησα προειδοποιώντας ότι θα τον φυλακίσουν. Μην ανησυχείς μου απάντησε, το είδαν δικηγόροι και με βεβαίωσαν ότι δεν διατρέχω κίνδυνο. Ρώτησα ποιοι ήταν οι δικηγόροι αλλά σιώπησε και είπα στον Ιωαννίδη: όποιοι βεβαίωσαν τον Γιατρό ότι δεν κινδυνεύει θα τον χώσουν στις Κεντρικές Φυλακές. Κι οι δυο επανήλθαμε στον Ευδόκα αλλά έμεινε αμετάπειστος. Το δημοσίευσα όπως ήθελε και την άλλη μέρα τον συνέλαβαν και το δικαστήριο διέταξε την φυλάκισή του για τρεις μήνες. Στις φυλακές τον ρώτησα και πάλι ποιοι δικηγόροι τον καθησύχασαν κι εκείνος έσκυψε το κεφάλι και δεν απάντησε. Όταν βγήκε από τις φυλακές τον προειδοποίησα ότι μερικοί από τους προστρέξαντες «φίλους» ήταν ακατάλληλοι για συμβουλές αλλά δεν με άκουσε αν και είχε δείγματα για την ανεντιμότητά τους. Δεν αντέδρασε και το ΔΕΚ χάθηκε.
Ήταν άκακος ο Γιατρός. Εύπιστος. Καλοκάγαθος. Ανύποπτος. Εκ χαρακτήρος δεν μπορούσε να επιβιώσει στις ηθικές ανομίες της νηπιώδους πολιτικής της εποχής. Η ανθρωπιά του τον έκανε ευάλωτο, σ’ ένα χώρο όπου ευημερούσε ο τυχοδιωκτισμός και είχαν προσβάσεις οι επιτήδειοι της ευκαιρίας. Τον Ευδόκα κατέβαλαν άγριες προσπάθειες να τον εξορίσουν πολιτικά από την σκέψη του κόσμου. Αλλά την προσφορά του στην επιστημονική γνώση και την ψυχιατρική ούτε μπόρεσαν ούτε ποτέ θα καταφέρουν να ξεριζώσουν. Τα βιβλία του Γιατρού θα παραμείνουν αιώνια στις βιβλιοθήκες για να ανοίγουν ορίζοντες σπουδής των ανθρώπων στα μυστήρια της Ψυχολογίας και της συνείδησης. Ο Ευδόκας με τις αναλύσεις και τις παραπομπές ακόμα και στα μυστήρια του θανάτου και στα πέραν του θανάτου, διέγραψε ευρύτατες δυνατότητες μελέτης και γνώσης. Ο Θεός ν’ αναπαύσει την ψυχή του.

Comments are closed.