0

Οι οιμωγές της πολυτραυματισμένης πατρίδας μας δεν καταπνίγονται από τις σκοπιμότητες της πολιτικής. 45 χρόνια ακούγονται οι γόοι της σκλάβας Κύπρου και τα νεκροταφεία από την τουρκική εισβολή παραμένουν καρφιά στην καρδιά της αιμάσσουσας αλήθειας, αλλά οι πολιτικοί μας δεν κατάφεραν να πείσουν φίλους κι εχθρούς με τη βοή των γεγονότων. Και τα γεγονότα που στοιχειοθετούν το δράμα μας είναι μια μακάβρια σύνθεση της ιστορίας που εξευτελίζει τον πολιτισμό της ανθρωπότητας του 21ου αιώνα:
Τον Ιούλιο του 1974, ένα κράτος 36 τότε εκατομμυρίων , με άρτια εξοπλισμένο αμερικανικό εξοπλισμό, στρατό 360 χιλιάδων, εφεδρεία 800 χιλιάδων, αεροπορία 50 χιλιάδων και 288 πολεμικών σκαφών F5, F100, F104, ναυτικό 40 χιλιάδων με κανονιοφόρους, αποβατικά, καταδρομικά, 15 υποβρύχια, 14 αντιτορπιλικά, 25 τορπιλακάτους, 1400 τανκς, Μ47 και Μ48, αντιαρματικούς πυραύλους «Κόμπρα» S11, επέδραμε από την Κερκόπορτα που άνοιξε η προδοσία εναντίον ενός ανοχύρωτου νησιού μισού εκατομμυρίου Ελλήνων, με υποτυπώδη δύναμη 10 χιλιάδων ανδρών και σκλάβωσε, ατίμασε, σκότωσε τον κόσμο του. Οι αριθμοί είναι κραυγαλέοι. Αλλά η διπλωματία δε κατάφερε να πείσει την ανθρωπότητα για την ντροπή που την βαρύνει.
Οι Τούρκοι εισβολείς ανάσκαφταν με τις ερπύστριες των αρμάτων τους τη γη ενός τρισχιλιόχρονου πολιτισμού. Βίαζαν ανυπεράσπιστες γυναίκες, σκότωναν μικρά παιδιά, λεηλατούσαν, πυρπολούσαν, κατακρεουργούσαν, άπλωναν στην επέλασή τους το σάβανο του τρόμου και του θανάτου. Τη φρίκη των αποτρόπαιων εγκλημάτων μαρτυρούσαν διεθνείς δημοσιογράφοι όπως ο Ian Walker, o Franc Tomson, o Davit Mc Neal στο ΒΒC και εφημερίδες, ο Γκαριγκίν Σιαχουνιάν του NOVOSTI και άλλοι ανταποκριτές πρακτορείων. Αλλά η διπλωματία μας δεν κατάφερε να αποδώσει στην οικουμένη την κόλαση.
Οι Τούρκοι σκλάβωσαν 3 πόλεις, 142 χωριά, ερήμωσαν 50 χιλιάδες νοικοκυριά, σκότωσαν 6 χιλιάδες, αφάνισαν 2.000, προσφυγοποίησαν 160 χιλιάδες, άρπαξαν περιουσίες του 37% του θύματός τους. Στην ατμόσφαιρα αιωρείτο η δίκαιη κατάκριση του Μαρτίνου Λουθήρου που προσευχόταν στον Θεό να προστατεύει τον κόσμο από τη χολέρα, την πανούκλα και τον Τούρκο. Και δικαιωνόταν ο Αμερικανός πρόξενος της Σμύρνης που ντρεπόταν γιατί ανήκε στο ανθρώπινο γένος! (Τζ. Χόρτον, The Blight of Asia, N.Y.1926). Αλλά η διπλωματία μας δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο για την αιματηρή αλήθεια. Έγραφα τότε σε πρωτοσέλιδο πως ώφειλαν να αποφύγουν το λάθος οποιωνδήποτε συνομιλιών αν δεν αποχωρούσαν τα κατοχικά στρατεύματα. Και η ιδιοφυία του ηγεμόνα επέλεξε τις συνομιλίες!
Εξ άλλου η ηγεμονία παρασιωπούσε τις ευθύνες του διαβόητου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσσινγκερ, που ήταν ο σκηνοθέτης της καταστροφής. Όπως και τις ενοχές των παρασκηνίων, τη συνεύρεση Μπονάνου, Σίσκο, Έλγουωρθ, Τάσκα, Μάρντερ, Ιωαννίδη. Και την απάντηση Μπονάνου «Οι Τούρκοι κτυπούν την Κύπρο κι εμείς είμαστε Ελλάς»(στον Παναγιώτη Νικολόπουλο) και πήγε για ύπνο! Ήταν η απάντηση του Γουίλλιαμ Κόλπι της CIA της 19ης Ιουλίου. Ο Μπονάνος διέταξε την ανάκληση των υποβρυχίων «Νηρεύς» και «Τρίτων», ενώ έπλεαν προς Κύπρο κατά διαταγή Αραπάκη. Ο ίδιος δεν έλαβε υπόψη τις διαβεβαιώσεις Αραπάκη, Παπανικολάου ότι το ναυτικό και η αεροπορία βρίσκονταν σε ετοιμότητα δράσεως εναντίον των Τούρκων. Την προδοσία του ευνοούσε ο Γαλατσάνος που δήλωσε πως ο στρατός δεν ήταν έτοιμος για σύγκρουση. Διότι δεν προέβη στις αναγκαίες έγκαιρες κινήσεις! (Αραπάκης, «Το Τέλος της Σιωπής»).
Βέβαια η ηγεμονία της Λευκωσίας ίσως να μην γνώριζε επακριβώς τις σχέσεις του ταξιάρχου Δημ. Ιωαννίδη με την CIA ή τις συνεννοήσεις του με τους ξένους πράκτορες στην κλινική του επ’ αδελφή γαμβρού του Ιακώβου Αλαζαράκη «Κυανούς Σταυρός» (πλ. Μαβίλη). Εκεί και η σύσκεψη των «Μπαρμπούς» του Ζακ Φοκκάρ (αποκάλυψη Patrice Chairoff) με συμμετοχή Μπερνάρ Βιολά και στελεχών της Αστυνομίας, της Μυστικής Αστυνομίας και της Χωροφυλακής (στρατηγός Σταθόπουλος, αρχηγός ΚΥΠ, Μαυρομμάτης ΥΠΕΑ, Καραμπάτσος Χωροφυλακής, Μιχελής Αστυνομίας, Φιλ Σκοτ, Σ.Τ. Κέννεντυ Τζούνιορ CIA).
Ούτε η ηγεμονία ούτε οι κληρονόμοι της απαίτησαν απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα:
Γιατί απογυμνώθηκαν τα οχυρά Γρίβα, (κατασκευή Αχιλλέα Ιάσονος); Ποιοι διέταξαν υποχώρηση των προελαυνόντων καταδρομέων από τον Άγιο Ιλαρίωνα; Την εγκατάλειψη της Καρπασίας από το τάγμα Ακράδων με διοικητή τον ταγματάρχη Μαύρο; Την φυγή του αντισυνταγματάρχη Ζαρκάδα με την μονάδα φρουράς Βαρωσίων; Γιατί δεν κλήθηκε σε απολογία ο συνταγματάρχης Μιχόπουλος που το έβαλε στα πόδια από την Κερύνεια και ο αντισυνταγματάρχης Ντόκος που εγκατέλειψε την 190 μοίρα πυροβολικού και τους εθνοφρουρούς; Ποιοι διέταξαν σιγή πυροβολικού ενώ αποβιβάζονταν οι Τούρκοι σε απόσταση βολής; Ποιοι άφησαν ακάλυπτο τον ηρωϊκό αντισυνταγματάρχη καταδρομέων Κουρούπη και τον ταγματάρχη Τσιάκα του 251 Τάγματος Πεζικού που έπεσαν στους προμαχώνες της Κερύνειας και τον αντισυνταγματάρχη Κατσάνη που χάθηκε μαχόμενος στο Κιόνελι γιατί δεν του έστελναν βοήθεια ενώ προήλαυνε; Γιατί δεν αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές των πεσόντων παιδιών της ΕΛΔΥΚ και των εθνοφρουρών που σκοτώθηκαν στο στρατόπεδό τους και στον αιματόβρεκτο λόφο Γρηγορίου; Πώς αντέδρασαν οι έκτοτε εξουσίες στην προδοτική παρασιώπηση από τις ελληνικές κυβερνήσεις των Ελλαδιτών ηρώων του 1974; Γιατί το έθνος σιωπά όταν οι αποθρασυνόμενοι προδότες επαίρονται στις τηλεοράσεις και παρελαύνουν τιμώμενοι σε εθνικές εκδηλώσεις; Στην αδέκαστη ιστορία η προδοσία είναι αδιαμφισβήτητη και συγκεκαλυμμένη.

Comments are closed.