0

Στη διεθνή λογοτεχνία διαβάζουμε για τις γειτονιές των κινδύνων. Για τα άντρα των κακοποιών που αποτελούν διαρκή απειλή για όμορες κοινωνίες. Άλλοτε ήταν το Χάρλεμ για τη Νέα Υόρκη. Το Σόχο για το Λονδίνο. Του Ψυρή για την Αθήνα. Τώρα τα Εξάρχεια. Για την Ελλάδα οι επικίνδυνοι γείτονες είχαν κρατικές υποστάσεις. Τουρκία, Αλβανία, Νοτιοσλαβία, Βουλγαρία, υπήρξαν ορμητήρια επιδρομέων που αιματοκύλησαν τον ελληνισμό. Και στην περίπτωση των Ελλήνων όσοι επέλεγαν την έχθρα είχαν και προστάτες. Οι εξ ανατολών και επί Ατατούρκ καλύπτονταν από Άγγλους, Γερμανούς, Ιταλούς, όπως στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων οι Αλβανοί είχαν την υποστήριξη των Αυστριακών, των Ιταλών, των Γερμανών,των Άγγλων, των Γάλλων, εξ ου και τα πρωτόκολλα του 1914 Φλωρεντίας,Κερκύρας, και το σύμφωνο Βενιζέλου- Τριττόνι. Οι απαιτήσεις των Τιράνων και οι εκβιασμοί των ξένων καταδίκασαν σε υποδούλωση τις από αιώνων ελληνικές κοινωνίες του Αργυροκάστρου, της Χιμάρρας, των Αγίων Σαράντα,της Κορυτσάς. Οι «σύμμαχοι» του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εκβίασαν τον Βενιζέλο να επιλέξει την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου ή των Νησιών του Αιγαίου! Επέδωσαν και τελεσίγγραφο στην Αθήνα. Οι Βούλγαροι προστατεύονταν από τους Ρώσους κυρίως επί Τζώρτζη Δημητρώφ. Το ίδιο κι οι Νοτιοσλάβοι επί Κροάτη Γιόζεφ Τίτο μέχρι διάσπασης («Συνομιλίες με τον Τζίλας»). Τρεις φορές ο ελληνικός στρατός ελευθέρωσε την Β. Ήπειρο και οι «σύμμαχοι» επέβαλαν ξανά την αλβανική κατοχή σε 99 ελληνικά χωριά.Οι Τούρκοι καλύπτονταν από τους Αμερικανούς και τους Άγγλους στη δεκαετία του ’50 και μετά, με κορυφαίο προστάτη τον Κίσσινγκερ, με ατιμωτική στάση το ’74 κατά την βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο. Μάλιστα για την κήρυξη πολέμου εναντίον της Ελλάδας ήσαν έτοιμοι οι Βούλγαροι αν η Αθήνα παγιδευόταν στα τουρκικά σχέδια. Και ιδού η επαλήθευση:
Μετά τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα τον Αύγουστο, πήγα στην Αθήνα. Ήμουν ανταποκριτής της «Βραδυνής» του Τζώρτζη Αθανασιάδη, που με τιμούσε με τη φιλία του. Συνδεόταν άρρηκτα με τον Καραμανλή. Συναντήθηκα με τον Αθανασιάδη για να του διαβιβάσω την αγωνία της κατακρεουργούμενης Κύπρου και την αξίωση για πολεμική αντίδραση της Ελλάδας. Γιατί σιωπά ο Καραμανλής; Γιατί δεν κηρύσσει πόλεμο; Ρώτησα. Είσαι φίλος του. Εσύ τον στηρίζεις με την εφημερίδα. Ο Αθανασιάδης έσκυψε το κεφάλι περίλυπος κι απάντησε:
-Γιατί οι Βούλγαροι είναι πανέτοιμοι να κατέβουν στην Καβάλα. Αναμένουν την κήρυξη πολέμου για εισβολή στη Μακεδονία. Έχουν την υποστήριξη των Ρώσων και την ανοχή των Αμερικανών…
Ας μη λησμονούνται και οι συμφωνίες Βερολίνου, Αγίου Στεφάνου, Λονδίνου, που οφείλονταν και στην αγγλική διπλωματία. Και στο γεγονός της χρονίζουσας εχθρότητας επί Χότζα και Μπερίσα. Αλλά και στην αφέλεια των Αθηνών που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη είσοδο στα ελληνικά εδάφη κυμάτων Αλβανών σαν μεταναστών επί Ανδρέα Παπανδρέου και… κληρονόμων. Σε εκατόν τουλάχιστον χιλιάδες υπολογίζονται οι Αλβανοί που αλωνίζουν τη χώρα, οργάνωσαν συμμορίες πάνοπλων κακοποιών, τον υπόκοσμο των ναρκωτικών και γενικά την «Πέμπτη Φάλαγγα» που καραδοκεί να μαχαιρώσει πισώπλατα την απροπαράσκευη κοινωνία των πόλεων και της υπαίθρου.
Τους εκ γειτόνων κινδύνους οι πολιτικοί των Αθηνών παραβλέπουν παροιμιωδώς. Αλλά τους εκμεταλλεύονται οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Άγκυρας. Οι Τούρκοι έσπευσαν να εμπλέξουν τα Σκόπια στα πολιτικοστρατιωτικά παιγνίδια τους ( Σχέδιο «Φαιδώρα»Τζόζεφ Λουντς 1983). Αυτονόητος ο σκοπός τους.Επεδίωξαν την εχθρική διάταξη των βορείων συνόρων με τα Σκόπια και την Αλβανία, προς πολεμική κινητοποίηση ευκαιρίας που οι πράκτορες θα δημιουργούσαν με πρόκληση αναταραχής στην Θράκη. (Εγκύκλιος Ήντεν 1944 προς τους Βρετανούς διπλωμάτες).Η οργάνωση της Θράκης προωθείται κατά το κυπριακό πρότυπο από 1959. Εφαρμόζουν την ίδια τακτική καθ’ ον χρόνο εγείρουν διπλωματικά πρόβλημα «ανεξάρτητης Θράκης». Το μοντέλλο είναι έτοιμο ακόμη και στις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται την κινητοποίηση των Τσάμηδων, φιλογερμανών εγκληματιών πολέμου, που από την εποχή Εμβέρ Χότζα και Μπερίσα συγκροτούν συνοριακές δυνάμεις για εισβολή και υπαγωγή της Θεσπρωτίας στη «μεγάλη Αλβανία». Διοχετεύουν μονάδες συνωμοσίας με «μετανάστες» όπως έκαναν οι Τούρκοι στην Κύπρο με τους «γιουρούκηδες». Είναι η «Πέμπτη Φάλαγγα» που θα κτυπήσει πισώπλατα την κρίσιμη ώρα του αναμενόμενου πολέμου που η ελληνική πολιτική δεν θέλει να υπολογίζει και η Τουρκία προωθεί. Παράλληλα είναι δεδομένη η στρατιά εισβολής των Ιωνικών ακτών, και η μόνιμη συνοριακή πολεμική παραμονή των αρμάτων μάχης στον Έβρο, ενώ η καταπληκτική ενίσχυση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού υπερκεράζει ήδη το ελληνικό, η αεροπορία πολλαπλασιάζει τη μαχητικότητά της και η ψυχολογική προπαρασκευή βοά διά στόματος Ερτογάν. Οι τουρκικοί όχλοι είναι ντοπαρισμένοι σε όλη την έκταση της εχθρότητας. Είναι έτοιμες και οι προβοκάτσιες των προκλήσεων.
Κατά συνέπεια ας εγερθούν από τον λήθαργό τους οι αδελφοί Έλληνες. Ας μελετήσουν το Κυπριακό και τα παθήματα από τις αυταπάτες των μοιραίων πολιτικών ηγετών της δύσμοιρης Κύπρου. Και στην οργάνωση των δίκαιων συλλαρητηρίων για την από χιλιετιών ελληνική Μακεδονία ας προβάλουν και τον επικείμενο κίνδυνο πολέμου από την Τουρκία και τους φίλους της. Κι ας έχουν κατά νουν τη δελφική προειδοποίηση : «Οι δε καιροί ου μενετοί». Οι καιροί δεν μας περιμένουν, όπως μαρτυρούν και τα γεγονότα στη θυματοποιημένη και από την ηγεμονική αφέλεια Κύπρο…

Comments are closed.