0

Τις προάλλες, Δευτέρα βράδυ, παρακολούθησα την εκπομπή του πρώην εισαγγελέα και τώρα δικηγόρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Λογοθέτη, «Σημεία των Καιρών». Η εγκυρότερη εκπομπή του ελλαδικού τηλεοπτικού θεάματος από τον σταθμό 4Ε. Μακάρι να είχαμε τέτοιες εκπομπές. Θέμα η λιμοκτονία των Ελλήνων κατά την Γερμανική κατοχή 1940- 44. Τότε που πέθαναν από πείνα και άλλες κακουχίες ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα, κοντά στο μισό εκατομμύριο στις μάχες και ακολούθως 157 χιλιάδες στον εμφύλιο, με την πρόκληση του οποίου δεν ήταν άσχετοι οι «φίλοι μας οι Άγγλοι». Ο Τσιώρτσιλ που βρισκόταν στην Αθήνα δεν άναψε τη θρυαλλίδα των «Δεκεμβριανών» το ’44; Βαθύς γνώστης, ερευνητής και αναλυτής ο Λογοθέτης, διαφωτίζει  με τις εκπομπές του. Εν προκειμένω φωτίζει το σκοτάδι που κάλυπτε την αλήθεια: ‘Ενοχοι για τον θάνατο της κατοχής δεν ήταν μόνο οι Γερμανοί εισβολείς και κατακτητές και συνένοχοι οι Ιταλοί  φασίστες. Αλλά και οι …φίλοι μας οι Άγγλοι! Οι σύμμαχοι! Όχι μόνο για τους θανατικούς βομβαρδισμούς στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου ισοπέδωσαν ολόκληρες γειτονιές, αλλά και για την βάναυση πολιτική των αποκλεισμών και ακόμα για την καταβύθιση εμπορικών πλοίων που μετέφεραν είδη επισιτισμού του λαού που λιμοκτονούσε.Η  κυβέρνηση Τσιώρτσιλ διέταξε αποκλεισμό της Ελλάδας από θαλάσσης για να πεινάσει ο κόσμος και να εξεγερθεί εναντίον των χιτλερικών δυνάμεων κατοχής! Αυτή η φοβερή αλήθεια απεκρύβη από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ γινόταν παραπλανητική προπαγάνδα υπέρ των Άγγλων, που ουσιαστικά μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ματοβαμμένο προτεκτοράτο από το 1821. Ας μη λησμονείται ότι οι παρεμβάσεις τους στην Επανάσταση ενείχαν τρομερούς κινδύνους για την επιδίωξη της ανεξαρτησίας, η οποία βρέθηκε επί ξυρού ακμής κατ’ επανάληψη. Πλέον δε να ενθυμούμεθα ότι για την ναυμαχία του Ναυαρίνου, της οποίας την έκβαση αποδίδουν οι απληροφόρητοι στο αγγλικό ναυτικό, στο Λονδίνο ανεκοινώθη ότι επρόκειτο περί «ατυχούς γεγονότος» οφειλομένου σε παρεξήγηση!… Ύστερα, οι Άγγλοι δεν επενέβησαν και απέκλεισαν κατάπαυση πυρός και πολεμική ανακωχή όπως ζητούσε απεγνωσμένα ο Μουσσολίνι και υπεστήριζε ο Χίτλερ; Όι Άγγλοι ήθελαν συνέχιση του πολέμου στην Κρήτη για να αποστέλλει ο Χίτλερ στο νησί αλεξιπτωτιστές και στρατεύματα προς αποφυγή απόβασης στην Αγγλία. Εξ’ άλλου οι Άγγλοι δεν αρνήθηκαν αποστολή προς εκπαίδευση 55 χιλιάδων στρατευσίμων Ελλήνων στην Κύπρο για να καταλήξουν στη Μέση Ανατολή; Οι ίδιοι δεν αρνήθηκαν μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο, από την Κρήτη, μήπως και ξεσηκωθούν οι Κύπριοι και  ζητήσουν ένωση με την Ελλάδα;

Ο μισελληνισμός ήταν παλιά υπόθεση. Τα δάνεια του 1827, του 1843, του 1893 και ακόμα του 1932, αποσκοπούσαν στην κερδοσκοπία ξένων τραπεζιτών με παράλληλη εξουθένωση της Ελλάδας. Σημειώνω την μισθοδοσία του Κόχραν που αντικατάστησε τον Καραϊσκάκη στην αρχιστρατηγία της Στερεάς!… Και τον εισαγγελέα Μάνσον που παρ’ ολίγον να στείλει τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα στο εκτελεστικό για… προδοσία! Κι αν δεν βρίσκονταν στο Ναύπλιο ο Πολυζωϊδης κι ο Τερτσέτης, ν ‘αρνηθούν υπογραφή του παρεμπίπτοντος διατάγματος εκτέλεσης, το έθνος θα ντρεπόταν και για τον θάνατο του Γέρου του Μωριά. Και η επισήμανση του Ν.Ι. Δραγούμη: «Δεν ηγάπα τους Άγγλους ο Κυβερνήτης, ους εθεώρει ασπόνδους εχθρούς της Ελλάδος». Και τελικά τον Καποδίστρια έφαγαν οι Μαυρομιχαλαίοι, με αυτουργία Αγγλο-Γάλλων.

Εξ αφορμής ήρθε στο μυαλό μου η οργίλη δήλωση του Σπύρου Μαρκεζίνη, λίγο πριν το θάνατό του, το 1996, σε οπτικογραφημένη συνομιλία μας: «Ο Ήντεν ήτο μισέλλην».  Σαν να ήταν… παραδοσιακός ο μισελληνισμός. Η συνάντησή του με τον Παπάγο ήταν δηλωτική. Μιλούσε στον Έλληνα πρωθυπουργό κοιτώντας έξω από το παράθυρο. Κι ο  στρατάρχης οργισμένος χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και φώναξε: «Είμαι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κι όταν μου μιλάς να με κοιτάς στα μάτια κι όχι να μου δείχνεις τον κώλο σου».

Αλλά ειναι δηλωτικός ο μισελληνισμός του ΥΠΕΞ  Ήντεν και από την εντολή του στους επί κεφαλής των Γραφείων Πληροφοριών, της 12ης 6. ’44:

… «Εάν επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού σαν εκπλήρωση της μυστικής συμφωνίας του 1941 με την Τουρκία και μεταβιβαστεί η κυριαρχία του νησιού σ’αυτήν, υπάρχει πιθανότης να στασιάσουν οι Έλληνες και ίσως ο κ. Παπανδρέου χρειαστεί υποστήριξη … Η δύναμη της διπλωματικής κατασκοπίας… θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πείσει, να πιέσει, να εκφοβήσει ή να εξαγοράσει τους Έλληνες πολιτικούς»…Και περαιτέρω:

«Όσον αφορά τους τέως πρωθυπουργούς και άλλους Έλληνες πολιτικούς… αποτελεί πηγή μεγάλης έκπληξης για μένα το ότι τόσο πολλοί ηλίθιοι έχουν καταφέρει να γλιστρήσουν μέσα στα πολύπλοκα πολιτικά δίκτυα… Αν τροφοδοτήσουμε την αλαζονεία τους και λαδώσουμε  τις εγωιστικές φιλοδοξίες τους, μπορεί να γίνουν ταπεινοί δούλοι μας». Και «…Παραδείγματα που εμφανίζουν γυμνή την τέλεια ανικανότητα και πολιτική αμάθεια όλων σχεδόν των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων».

Αυτά είναι αποσπάσματα της εντολής του Ήντεν που απώλεσε την πρωθυπουργία κατηγορούμενος για συνωμοσία προς δολοφονία του Νάσσερ! Υπενθυμίζω ότι ο Παπάγος απέθανε αιφνιδίως και ανεξήγητα, αφού έδωσε συνέντευξη σε Ιταλό δημοσιογράφο τον Οκτώβριο του 1954, ενώ περιόδευε με «υγεία άριστη» στην Ισπανία- Πορτογαλλία…

Comments are closed.