0

Από των απωτάτων χρόνων οι συμμαχίες μεταξύ  κρατών, πολλές φορές υπέκρυπταν απάτες ολκής. Ο ένας ήταν θύτης κι ο άλλος θύμα, ιδιαίτερα αν το θύμα ήταν αδύνατο κι ο θύτης καρχαρίας, όπως συνέβη κατ’ επανάληψη από το 1821 και εντεύθεν στην κακόμοιρη μητέρα πατρίδα, με πρωταγωνιστές τους φίλους μας τους Άγγλους. Το 1874, επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη, οι Γερμανοί παρέσυραν Άγγλους και Γάλλους με σκοπό τη θυματοποίηση της Ελλάδας. Το κατάλαβε ο  Πρωθυπουργός, όπως και τις αυλικές  ραδιουργίες Βούλγαρη, Ζαϊμη, Δεληγιώργη, που τελικά έσυραν στην πανωλεθρία του 1897 και στον θάνατο του Τρικούπη στην αυτοεξορία της Νίκαιας, όπου τον συντηρούσε η Αυστριακή φίλη του Βαρώνη Μαρία Trautenberg που τον υπερηγάπα  (“Travel and politics in the Near East”). (Εφημερίδα «Καιροί» άρθρο «Τις Πταίει» Τρικούπη). Οδήγησαν τη χώρα σε 5 χρεωκοπίες: 1827, 1832,1843,1932 και σε  6  στρατιωτικές επεμβάσεις! 1854, 1915, 1916, 1917, 1922, 1944. Και το τρισχειρότερο η επιβολή οικονομικού ελέγχου (ΔΟΕ)1898 (υποθήκευση φορολογιών επί Ζαϊμη μέχρι 1978). Κατάντησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο. Οι ξένοι υπαγόρευαν ονόματα πρωθυπουργών και υπουργών και ουσιαστικά διοικούσαν επί 81 χρόνια, γελοιοποιώντας την χώρα. Βέβαια οι ξένοι έβλεπαν  την συρμή του φιδιού και ο Πολ Πόρτερ έλεγε πως η Ελληνική Κυβέρνηση ζητεί διαρκώς βοήθεια για να διαιωνίσει τα προνόμια μιας κλίκας εμπόρων και τραπεζιτών που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα.

Οι οικονομικές παγιδεύσεις άρχισαν από πολύ νωρίς, από την Επανάσταση, όταν έγινε το δάνειο των 470.000 λιρών από το χρηματιστήριο του Λονδίνου (1824), και επί Βαυαροκρατίας και ακολούθως 1,1 εκ. Και το 1832  60 εκ. Χαρακτηριστικό ήταν ο μισθός του Άγγλου Κόχραν (37.000 λίρες) που αντικατέστησε τον Καραϊσκάκη  στην αρχιστρατηγία της Στερεάς !… Τα λεφτά του δανείου τα έφαγαν ο Γκούρας και η παρέα του και οι δανειστές υπό τύπον τόκων και μεσιτιών. Όσα δεν άρπαζαν οι ξένοι τα έτρωγαν οι αυλικοί και οι αετονύχηδες της εποχής ή τα φυγάδευαν οι τραπεζίτες. Δεν απέμειναν λεφτά να ναυλώσουν πλοίο βοήθειας για το άτυχο Μεσολόγγι! Επί Βενιζέλου, 1931, φυγάδευσαν 3.6 δις δολλαρίων με συνέπεια την πτώχευση της πρωτομαγιάς του 1932. Και ο λαός δανειζόταν  για να πληρώνει τόκους.

Η όλη κατάσταση θύμιζε τον 5ο αιώνα,  με μια δραματική επανάλειψη παμπάλαιων …συνηθειών. Αλλά τότε, ο Περικλής συνέπηξε την Αθηναϊκή συμμαχία και από το ταμείο της εκόσμησε την Ακρόπολη με τα ωραιότερα έργα των αιώνων. Και ο Πλάτων έγραφε συμβουλευτικά στην «Πολιτεία» ( Η 556 B) «ο καθένας που συναλλάσσεται αυτόβουλα, ενεργεί με αποκλειστική δική του ευθύνη, οπότε δρα με λιγότερη αναίδεια και περισσότερη υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα τις λιγότερες αθλιότητες μέσα στην πόλη». Ο μεγάλος πολιτικός δημιούργησε το μεγαλύτερο όφελος στον πολιτισμό από τη συμμαχία, ενώ οι αναγκαστικές  συμμαχίες εκβιασμών  του 19ου και του 20ού αιώνα προκάλεσαν συμφορές. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συμμαχίες αποδείχτηκαν υστερόβουλες και ολέθριες. Παραδείγματα εκρηκτικά οι συμμαχίες του Κριμαϊκού  πολέμου (1854), των Παγκοσμίων Πολέμων, 1914 και !939  και οι συνακόλουθες συμφωνίες που οδήγησαν στον αφανισμό του Ελληνισμού του Πόντου 1914-1923 και στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα καταστράφηκε στο πλευρό των Άγγλων ( 400.000 νεκροί στον πόλεμο, 1.000.000 στην κατοχή). Οι σύμμαχοι δεν επέτρεψαν την ειρήνευση του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που ήθελε ο Μουσολίνι και  μεσολαβούσε ο Χίτλερ, ενώ  ο Τσιώρτσιλ επεδίωκε λιμοκτονία των Ελλήνων για να εξωθήσει τον λαό σε εξέγερση! Γι αυτό   βομβάρδιζε τα Καναδικά και Σουηδικά πλοία που έφερναν τροφές στους Έλληνες που πέθαιναν από την πείνα!

Με το επαίσχυντο πρωτόκολλο της Φλωρεντίας οι Βρετανοί εκχωρούσαν την Β. Ήπειρο στην Αλβανία, Δεκ. 1914, με τον εκβιασμό οι Έλληνες να διαλέξουν τα νησιά του Αιγαίου ή την Ήπειρο. Και οι Ιταλοί παρασπονδούντες από την συμφωνία Βενιζέλου- Τιττόνι συνείργησαν στην αποχώρηση του στρατού από την Ήπειρο 31Ιαν. 1914.

Συμμαχικό έγκλημα και ο ελληνικός εμφύλιος 1946-49 με τους 154.000 νεκρούς στις μάχες. Έφοδίαζαν και αριστερούς και δεξιούς με οπλισμό για ν’ αλληλοσκοτώνονται, με αποτέλεσμα να γίνουν τα βουνά και οι αλάνες νεκροταφεία. Αν ερευνήσει κάποιος τους ρυθμούς γεννήσεων και τα αίτια της υπογεννητικότητας, θα κατανοήσει τους λόγους της μείωσης του πληθυσμού σε χρόνια που οι Τούρκοι έφθασαν τα 75 εκατομμύρια. Η πείνα, οι κακουχίες, η εξαθλίωση, οι μαζικοί θάνατοι  ανέκοψαν τις γεννήσεις! Είναι μια τραγική ιστορία που το προοίμιό της άρχισε με τον πόλεμο του 1897 και συνεχίστηκε το 1912-13, το 1917 το 1940, το 1944 και το 1974. Όλα αυτά τα χρόνια η κακοδαιμονία είχε τους συμμάχους της. Είτε ονομάζονταν Εγγλέζοι, είτε Γάλλοι και Ιταλοί είτε τέλος ΝΑΤΟ. Να μην ξεχνάμε τα σφαγεία Ελλήνων από το 1945-49. Σκότωνε αδελφός τον αδελφό με όπλα ίδιας κατασκευής. Στην δύσμοιρη Κύπρο βόμβες, κανόνια, πολυβόλα, αεροπλάνα, δεν προκάλεσαν τους θανάτους 6.000 Ελλήνων; Δεν υπέταξαν τη μισή πατρίδα υπό την μεσαιωνική τουρκοκρατία; Τα όπλα των «συμμάχων» δεν σκλαβώνουν την πατρίδα μας 44 τώρα χρόνια;Οι επιλήσμονες ας περάσουν από τις Κεντρικές Φυλακές. Σ’ έναν τοίχο θα διαβάσουν τα μισοσβησμένα ονόματα όσων παλληκαριών κρέμασαν οι «σύμμαχοι» χάριν των οποίων 35 χιλιάδες Κύπριοι ρίχτηκαν στον πολεμικό θάνατο εθελοντές.

Comments are closed.