0

Την Κυριακή 20 Μαϊου 2018 έγινε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς η ετήσια εκδήλωση Μνήμης Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των αποδρασάντων και πεσόντων σε μάχες της ΕΟΚΑ αγωνιστών. Χαρέτησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων Γιάννης Σπανός και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς Βούλα Μόρμορη. Λαμπρή ήταν η παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κωνσταντίνου Χαμπιαούρη που τα πλήθη των προσελθόντων καταχειροκρότησαν.
Καταγράφουμε τον χαιρετισμό του προέδρου του Συνδέσμου:
Κύριε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού, ως ευ παρέστητε στον τόπο της βάναυσης δοκιμασίας της ελληνικής ψυχής, σ’ αυτό «το μοιρόγραφτο σταυροδρόμι του κόσμου», κατά τον Καζαντζάκη, όπου δοκιμάστηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος η αξία του ανθρώπου και νίκησε την αγγλοκρατία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σας επέλεξε θεσμοφύλακα της δημιουργίας του σωστού πολίτη και σας ενεπιστεύθη την αποστολή διαφύλαξης των ιδεωδών που μας κατέλιπαν οι πατέρες και πρωτοστάτη των ελπίδων της αύριον, ενώ ευκρινείς ακούονται οι κανονιοβολισμοί της ανευθυνότητος που κτυπούν τις καστρόπορτες της ανθρωπιάς μας και οι σκοπιμότητες καραδοκούν υποσκάπτοντας την ιδεολογική μας υπόσταση.
Σας υποδεχόμεθα προσδοκούντες την ελευθερία, καθ’ ον χρόνο ο Τούρκος κατακτητής καταπατά τα εδάφη των Ελλήνων της νοτιοανατολικότερης εσχατιάς του Γένους και απειλεί με βοήθεια τη συνέργεια των υποστηρικτών της βαρβαρότητάς του, προς διαιώνιση της καταισχύνης του πολιτισμού, την προέλαση εφ’ όλου του μετώπου της πατρίδας μας.
Αντιλαμβανόμεθα την αγωνία που διακατέχει τον Υπουργό Παιδείας στην επιτέλεση της αποστολής του. Και δηλώνουμε επιστρατευμένη συνείδηση στον υπαρξιακό αγώνα «στουν τον τόπον πον καμένος τζι’ εν θωρεί ποττέ δροσιάν». Και την αδημονία για την διαδοχή των ιδεολογικών δυνάμεων ιστορικής διάρκειας του Λαού μας. Γι αυτό, συναισθανόμενοι τις επιπτώσεις του επελθόντος γήρατος, εμπιστευθήκαμε την σκυταλοδρομία των Πολιτικών Κρατουμένων της ΕΟΚΑ στους πρόθυμους συνεχιστές του πνευματικού μας αγώνα, στο Περιφεριακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς και στους δασκάλους της μαθητιώσας νεότητας του καιρού μας. Διεύθυνση και Καθηγητές αποδέχτηκαν με συγκινητική προθυμία τη διαδοχή, ως τιμητική προσφορά των απερχομένων προς το παρόν και το μέλλον.
Έχετε αναλάβει έργο βαρύ και ευθύνη δυσβάστακτη. Να αντιμετωπίσετε κινδύνους που η αντίχησή τους είναι εκκωφαντική. Την σύμφυτη υποχρέωση ιδεολογικής ανασυγκρότησης του κόσμου μας. Σε μια ατμόσφαιρα πυρακτωμένη από την πολεμική εναντίον της γλώσσας και της διαλέκτου των Ελλήνων της σκλάβας Κύπρου, ενώ διαβρώνονται η ηθική υπόσταση και η οντότητα των ιδεών που κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό στις τραμουντάνες αιώνων, και ζωντανή την φλόγα της ελευθερίας. Θα βαδίσετε σε καυτή ιδεολογική έρημο, γέννημα πολιτικής ανευθυνότητας και λιποταξίας από την ευθεία οδό του χρέους. Όταν μαχόμενος διψάσετε, ελάτε σ’ αυτό το δεσμωτήριο της ελευθερίας και της ηθικής νίκης και θα βρήτε αστείρευτη τη βρύση του ζώντος ύδατος της αντοχής και της διάρκειας του αγώνα που ζωογονούν και γιγαντώνουν τον Έλληνα άνθρωπο, στην αιώνια διεκδίκηση όσων ιερών και οσίων μας κληροδότησαν οι προπάτορες της πίστης και της πατρίδας. Κι αν δεν συναντήσετε ανθρώπους, λόγω αναπόφευκτης θέλησης της Δημιουργίας, θα αισθανθήτε το πνεύμα των αγωνιστών που θερμαίνει, αγιάζει και καταξιώνει την ζωή.
Καλώς ήλθατε. Οι συναγωνιστές στην αποστολή σας, σας χαιρετούν.

Comments are closed.