0

Η καμαρίλα είναι το μυστικοσυμβούλιο στον αντιθάλαμο του ηγέτη. Οι αφανείς δορυφόροι και ενίοτε σφογγοκωλάριοι  που συσκέπτονται μυστικά παραπλεύρως του κυβερνείου και επηρεάζουν τις αποφάσεις του πολιτικού. Στη λεξικογραφία παρουσιάζεται τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα, στο περιβάλλον του Ισπανού βασιλιά Φερδινάρδου Ζ΄(Μπαμπινιώτης σελ.826).Και η ύπαρξή της παρεισέφρησε στην πολιτική της ανωριμότητας της νεοπαγούς ανεξαρτησίας  της ατυχίας μας. Με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται η κατάρα  που σέρνει τον λαό μας στην αλληλουχία των συμφορών. Στην περίπτωσή μας η καμαρίλα συνδέεται με την εποχή της ηγεμονικής αυταρέσκειας και της αυταπάτης που φούντωσαν με τον ασυγκράτητο θαυμασμό της μάζας και ενίσχυσαν το σύνδρομο του απόλυτου αυταρχισμού και της απολυταρχίας.  Η καμαρίλα ευθύνεται για την καταστροφή και ηγετών και κρατών. Διότι εάν συναποτελείται και από μαινάδες και γενικά όντα περιορισμένης νοημοσύνης ή εγωιστικού φανατισμού, δακτυλοδείχνει τη βάση της σκέψης του Charles Bukowcki που απεφάνθη ότι «το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση».

Στον ελληνικό πολιτικό χώρο η καμαρίλα σφραγίζει κρίσιμες αποφάσεις ηγεσιών που έσυραν σε συμφορές. Δείγμα και ο ΥΠΕΞ Γ. Θεοτόκης, με την ιδιόχειρη επιγραφή «και ότι θέλουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι» που είδε ο Σπ.Μαρκεζίνης σε έγγραφο του Υπουργείου! Υπάρχουν πληροφορίες ότι η καμαρίλα ξένων επιρροών δεν είναι αμέτοχη στον εμφύλιο του 1946-49,(Δεκεμβριανά  1944, Γουίνσον Τσιόρτσιλ και ο σκοτεινός ρόλος Χάρολντ  Μακμίλλαν, Ρέτζιναλ Λήπερ, λόρδου Μπάλφουρ –ο διαβόητος  πατήρ Δημήτριος της Ιντέλλιτζενς Σέρβις)και οι επιρροές τους), με αποτέλεσμα την εξόντωση 154.000 Ελλήνων και τις εκτελέσεις Μπελογιάννη, Πλουμπίδη κ.ά.1952). Στη συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου του Φεβρουαρίου 1959,(Καραμανλή- Αβέρωφ- Μακαρίου-Άγγλων- Τούρκων), δηλαδή, την πέτρα του σκανδάλου που οδήγησε στις έκτοτε παριπέτειες τον λαό μας. Στην άρνηση από τον Μακάριο, αποδοχής της συμφωνίας Γλαύκου Κληρίδη – Ραούφ Ντενκτάς για λύση των διαφορών στην Κύπρο. Στην παράκαμψη της συμφωνίας 3ης Βιέννης, Κληρίδη- Ντενκτάς, για την επιστροφή και επανασύνδεση οικογενειών στην Καρπασία. Στην απόρριψη αρχικής συμφωνίας Μακαρίου- Γεωργίου Γρίβα (Λευκωσία, νύχτα 26ης Μαρτίου 1972) για ομαλοποίηση των πραγμάτων, άρση των διαφορών και πολιτική ηρεμία στο νησί. Στην απόρριψη του Αμερικανο-Καναδικού- Αγγλικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού επί Κυπριανού. Στην αδιαφορία προπαρασκευής προς αντιμετώπιση της τουρκικής τρομοκρατίας των Χριστουγέννων του 1963, ενώ ήταν κοινό μυστικό ο εξοπλισμός της Τ.Μ.Τ από την Τουρκία. Αποδεικνυόταν από τα απόρρητα έγγραφα Φόρρεϊν Όφφις, τη σύλληψη του πλοιαρίου «ΝΤΕΝΙΣ» (18 Οκτωβρίου 1959) από το αγγλικό πολεμικό «Μπούρμαρτον», τη σύλληψη των τριών μελών του πληρώματος του Υπουργείου Αμύνης της Τουρκίας και την προσαγωγή τους στο δικαστήριο Αμμοχώστου, με εισαγγελέα τον Άγγλο Τρέϊνορ. Στην απόφαση αποχωρήσεως της ελληνικής μεραρχίας το 1967. Στην πρόληψη ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983. Στην άρνηση πρόληψης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 με παιδαριώδεις δικαιολογίες. Στην χάραξη της πολιτικής των υποχωρήσεων από το 1974-75. Στην περιθωριοποίηση ουσιαστικών συγκλίσεων Κληρίδη Ντενκτάς. Στην ένταση της επιθετικής πολεμικής εναντίον κάθε αντιπολιτευτικής πρωτοβουλίας και την διά πυρός και σιδήρου διάλυση κομματικών σχεδιασμών. Στην άγρια αντιμετώπιση της αντιπολιτευτικής δημοσιογραφίας, ακόμα και με συλλήψεις των λειτουργών του Τύπου (29 Ιουλίου 1973) και τον εγκλεισμό τους στις Κεντρικές Φυλακές. Στην διάλυση εφημερίδων με εισβολές στα γραφεία και στα τυπογραφεία τους, με την μετατροπή των χώρων λειτουργίας σε Γην Μαδιάμ.Στο μίσος εναντίον διαφωνούντων με την πολιτική του ηγεμόνα, που έφθανε μέχρι απολύσεων από εργασίες, απαγωγών, βασανισμών και «καταδίκης» σε πείνα (Νίτσα Χατζηγεωργίου, + 11Μαρτίου 1968), Γιάννη Σπανού, ΕΟΚΑ, τ.3, σελ. 121 κ.εξ. και ντοκυμαντέρ ΑΝΤ1: F.D.P. 3.

Καμαρίλα έδρασε και εις βάρος πνευματικών ανθρώπων που η δημιουργία τους πετιόταν στον κάλαθο των αχρήστων, σε αντίθεση με την βράβευση σκουπιδιών που προβάλλονταν από τα κρατικά μέσα επικοινωνίας (ΡΙΚ). Υπό την αιγίδα της ηγεμονίας βραβεύονταν νηπιακά κατασκευάσματα με ψευδώνυμα. Μάλιστα εδώ η καμαρίλα οργανωνόταν ευκαιριακά από  ανίδεα πλάσματα εξαγοράς σε διορισμένες παραεπιτροπές του Υπ.Παιδείας που βάφτιζε με αριστεία γελοιότητες ευνοουμένων… Εξ άλλου η καμαρίλα ευθυνόταν για χρηματοδοτήσεις πτωχοπροδρομικών κατασκευασμάτων που ανεβάζονταν σε δημόσιες σκηνές, προκαλώντας θυμηδία και επισωρεύοντας τις ελεεινολογίες του κόσμου. Παραβιάζοντας το ημερολόγιο με άκαιρες παραστάσεις του… Τριωδίου, δαπάναις αλάλων φορολογουμένων.

Η καμαρίλα στη μακαρία νήσο μας βρίσκεται πίσω από δράματα συμφορών αλλά και κωμικών καταστάσεων, ιδιαίτερα με τη συμμετοχή… και μαινάδων που η εύνοια επιβράβευε, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε και σε φάρσες. Και είναι δυστύχημα η μακροημέρευσή της, με νεπωτικές παρεμβολές και σκευωρίες κομματικών αυλοκολάκων, βαρυνομένων με ανίατη ηλιθιότητα. Τελικά η καμαρίλα εξευτελίζει και την εξουσία που την συντηρεί…

Comments are closed.